Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
head-small-image
Hasznos tippek, tanácsok álláskeresőknek

EGYETEM MELLETT SZAKMAI TAPASZTALAT?

EGYETEM MELLETT SZAKMAI TAPASZTALAT?
2021.03.18. 15:23

EGYETEM MELLETT SZAKMAI TAPASZTALAT?
LEHETSÉGES!
 
Feltételezem, hogy számos kérdésed és félelmed van ezzel kapcsolatban.

Lenne-e elég időd tanulni? Na és a bulik? Mennyiben változna meg a társasági életed? Tudnál-e jól teljesíteni a munkahelyen? Milyen mértékben lenne szükség életed átalakítására? Egyáltalán fenntartható maradhatna-e „gondtalan, bulis” egyetemi évek?
Tanácsos jól megfontolnod ezt az elhatározást.

Mérlegelj, írj össze pozitívumokat és negatívumokat egyaránt.

Képzeld el, hogy milyen életet szeretnél élni az egyetem után! Gondold végig, hogy ami most fontos számodra, az 3-4 éve mennyire volt lényeges? Miben változtál? Milyen változás lesz szerinted a következő pár évben benned? Ha tanácsra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

A Pannondiák Iskolaszövetkezet munkatársai örömmel állnak rendelkezésedre. Tapasztalatunk és a piacra való rálátásunk révén hasznos tanácsokkal tudunk neked szolgálni. A belső diskurzusaid mellett érdemes az alábbi kérdéseket megvizsgálnod:

A tanulás mellett mennyi szabadidővel rendelkezel?

Vedd számításba, hogy mennyire időigényes szakon tanulsz. Milyen zsúfoltak a heteid és előreláthatólag ez a következő félévedben miként változhat. Amennyiben túl sok a tantárgy, amire készülnöd kell, esetleg több esetben szükséges a személyes jelenléted is, akkor nem érdemes belevágnod 25-30 órás állásokat keresni. Viszont, ha úgy látod, hogy elegendő időd jutna rá, tanácsos belevágnod a kalandba!

Tulajdonképpen mire használod fel az időd?


Az tanórák elvesznek pár órát az életedből. Tételezzük fel, hogy tanulsz is, nem is keveset. Ezen felül mit csinálsz? Haverokkal találkozol, edzel, esetleg űzöl valami hobbit? Ezek nagyon jó dolgok! Tudnál-e elég időt szánni a munkára is? Beleférhet-e az idődbe? Érdemes megvizsgálnod egy hetet és leírnod, hogy mivel is foglalatoskodsz nap, mint nap.

Mit nyerhetsz a gyakornoki munka révén?


Minőségi munkádért pénzt és egyéb juttatásokat is kaphatsz a cégtől. Így mindig lesz miből fedezned a kiadásaid. Új ismerősökre, barátokra tehetsz szert, és ki tudja, mit hoz a jövő. Kinyílik egy új világ számodra, beleláthatsz egy vállalat működésébe, milyen elvárásokat támaszt egy cég a munkavállalói felé stb. Szakmai tapasztalatot, ami által még értékesebbé válhatsz a munkaerőpiacon. Gyorsabban érhetsz feljebb a vállalati ranglétrán, sőt több fizetésed is lehet!

Eldöntötted, hogy munkát keresel? Mi az első lépés?

Tanácsos szétnézned a piacon milyen gyakornoki lehetőségek vannak. Mely lehetőség járulhat hozzá ahhoz, hogy az tanulmányaid után sikeresen lépj a nagybetűs életbe? Mi az a munka, amit szívesen csinálnál és a leendő szakmádba is vág? Ezen felül gyűjtsd össze a releváns kompetenciáid, mint például nyelvtudás, IT skill-ek stb. Amennyiben kérdésed van, vagy elbizonytalanodtál fordulj hozzánk bizalommal. A Pannondiák munkatársai örömmel állnak rendelkezésedre.

Mi történik, ha mégsem bírod az elvállalt munkát?


Amennyiben nem érzed jól magad, vagy túl nagy megterhelés a diákmunka és a suli egyszerre, mindenképp beszélj a céges mentoroddal. Ha nem juttok előrébb, akkor komolyabb negatív következmény nélkül elbúcsúztok egymástól. Fontos tudnod azt is, hogy partnercégeink megértőek, ha egy megváltozott élethelyzet miatt kényszerülsz felmondani. Mindenesetre a legjobb, ha úgy választasz gyakornoki helyet, hogy az adott óraszámot hosszútávon tudod tartani.

Hogyan tovább, ha nincs elég időd, de jól jönne némi plusz pénz?

Alkalmi diákmunka vállalásával szert tehetsz plusz jövedelemre. Nézz körül nálunk, lehet, hogy épp most van egy pár napos munkalehetőség. A Pannondiák Iskolaszövetkezet weboldalán tájékozódhatsz a legfrissebb álláslehetőségekről